Stichting Transformatie door Licht
Nieuw leven voor mens en materiaal
De stichting beheert het Lichtatelier en de verzameling van historische materialen.
Visie
De Stichting Transformatie door Licht wil (Twents) industrieel erfgoed behouden voor belangstellenden door lampen, klokken en schakelmateriaal een nieuw leven te geven waarbij ook personen met een afstand tot de arbeidsmarkt of zij die volledig afgekeurd zijn, worden betrokken.
Missie
De Stichting Transformatie door Licht hecht waarde aan (Twents) industrieel erfgoed. Een erfgoed dat de regio welvaart heeft gebracht. Door authentieke lampen, klokken en schakelmateriaal een nieuw leven te geven met behulp van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt of zij die volledig afgekeurd zijn en de inzet van vrijwilligers draagt zij bij aan het maatschappelijke leven en duurzaamheid.
Strategie
De doelstelling van de Stichting is opgenomen in artikel 3.1 van de statuten en luidt globaal:
- Het (doen) beheren, beschermen, behouden en conserveren van authentieke historische industriële verlichting en schakelmateriaal uit het begin van de twintigste eeuw, en redesign uit te voeren.
- Het (doen) behouden van cultuurhistorische kennis omtrent de herkomst van de materialen en hun verhalen.
- De mogelijkheid bieden om kennis te maken met deze materialen in een museum-achtige setting.
- Alles wat hiermee een rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, in de ruimste zin van het woord. Met haar doelstelling beoogt de Stichting het algemeen belang te dienen.
Met haar doelstelling beoogt de Stichting het algemeen belang te dienen.
Om de doelstellingen fysiek mogelijk te maken is ruimte nodig. Hiervoor is er een pand gehuurd in de Walstraat in Enschede waar het Lichtatelier is gevestigd. Dit is de winkel maar ook het atelier en het museum in een. Daarnaast is er een opslag gehuurd voor de enorme voorraad.
Afwezigheid winstoogmerk
De Stichting heeft geen winstoogmerk. Dit blijkt uit artikel 4.2 van de statuten en uit de feitelijke werkzaamheden. De Stichting streeft niet naar winst omwille van de winst zelf. Dit blijkt uit het feit dat de Stichting de met haar activiteiten behaalde financiële middelen ten goede laat komen aan haar doelstelling.
Beleid
Te verrichten activiteiten van de Stichting
Om haar doelstelling te kunnen financieren dient de Stichting te beschikken over financiële middelen. Daarvoor ontplooit zij verschillende activiteiten:
- Verkoop van een deel van de authentiek lampen, klokken, schakelmateriaal en schakelkasten aan belangstellenden om zodoende deze objecten onder de mensen te brengen.
- In stand houden en beheren van (kennis met betrekking tot) industriële lampen en schakelmaterialen ten behoeve van het museum/tentoonstellingen.
- Het beheren van een atelier voor bezichtiging van opgeslagen materialen, authentieke lampen, schakelmateriaal en demonstratie van herstelwerkzaamheden.
- Het verwerven van subsidies/donaties bij de lokale en provinciale overheid en bij het bedrijfsleven met belangstelling voor industrieel erfgoed.
- Het verwerven van giften door organisaties en giften, legaten en erfstellingen door particulieren die de activiteiten van de Stichting een warm hart toedragen.Het verwerven van giften door organisaties en giften, legaten en erfstellingen door particulieren die de activiteiten van de Stichting een warm hart toedragen.
De activiteiten onder het eerste, tweede en derde aandachtspunt zullen waar mogelijk mede worden uitgevoerd door vrijwilligers en personen met een afstand tot de arbeidsmarkt of zij die volledig afgekeurd zijn, waarbij in hoofdzaak deze laatste groepen onder begeleiding van vrijwillige begeleiders opereert. Waar mogelijk wordt gestreefd naar re-integratie van de vrijwilliger.
Werving en beheer van financiële middelen
De werving van subsidies is een lastig onderdeel. Er wordt gekeken bij lokale en provinciale overheden. Ook Europees willen we gaan zoeken, dit omdat we industrieel erfgoed uit meerdere Europese landen hebben. Wij zijn één groot project en voor subsidie wordt een afgebakend project gevraagd.
*) Voor het volledige beleidsplan klik hier.
Voor het financieel jaarplan klik hier.
Het bestuur
Het bestuur bestaat uit:
- Voorzitter: Frederike de Pril-Korsman
- Secretaris: Carin Roozendaal
- Algemeen lid (techniek): Jan Dekker
- Media: Alex Brasz