Lichtprojecten uitgevoerd door Het Lichtatelier​

Projecten zakelijk klanten

Hieronder vind je een aantal projecten waar het Het Lichtatelier ambachtelijke gerestaureerde industriële fabriekslampen heeft geleverd.

Bakkerij Nollen

In de winkel van bakkerij Nollen, in het winkelcentrum in Deventer Colmschate (Flora 36), zijn vier exemplaren van de lamp Montceau te zien.

Zie foto’s en beschrijving:

Montceau Bakkerij Nolle
Montceau-Bakkerij-Nollen-Deventer
Montceau-Bakkerij-Nollen-Deventer

Montceau-les Mines

Deze robuuste Franse fabriekslampen vertellen de bewogen geschiedenis van de oude mijnstad Montceau-les-Mines. De lampen hebben een groene ijzeren kap die de sporen draagt van een lange en intensieve diensttijd in één van de kolenmijnen.

Enschede Zuid – In de winkel in dit winkelcentrum hangen 4 lampen Blenken en 1 lamp Bamshoeve

Nollen zuid Bamshoeve 1
pic-Nollen-zuid-Bamshoeve

Blenken

Deze fraaie fabriekslampen komen uit één van de oudste textielfabrieken die in Enschede hebben gestaan.

De lampen hebben de productie- en opslagruimtes van deze fabriek verlicht. Met hun porseleinen kop, het heldere schutglas en de wit geëmailleerde kap werden ze veel gebruikt in stoffige en vochtige ruimtes.

Bamshoeve

Deze lampen zijn gemaakt voor een bijzonder lichtproject: Het Balengebouw in de wijk Roombeek. De authentieke kappen zijn afkomstig van de naburige fabriek J.J. Rozendaal: karakteristieke jaren ’50 Philips fabriekslampen die deze fabriek tientallen jaren lang hebben verlicht. In de gebouwen van deze fabriek is thans de Museumfabriek, voorheen Museum Twentse Welle, gevestigd. De gebogen pijp stamt uit het Stoomtijdperk. Met diktematen die nog steeds worden uitgedrukt in duimen werden dit soort pijpen rond 1850 al gebruikt bij de bouw van stoommachines. De gietijzeren handwielen komen eveneens uit oude textielfabrieken. Ze bedienden afsluiters van vloeistofleidingen.

Lunchroom Heel Bijzonder​

Bij de lunchroom aan de Heurne 47 hangen in verschillende ruimtes in totaal 15 lampen. In volgorde van de foto’s zijn dit:
In de gang vooraan de Mulde en er achter 2x de Buning, in de gang naar achteren hangen 4 lampen Nierenhof, in het voorste deel van het restaurant hangen 4 lampen Cokes, overzicht van het grootste deel van de lampen, boven de bar hangen 3 lampen Rush en daarachter de Listers.

Dan de 5 foto’s zoals ze nu zijn.

PW-Mulde-en-Büning
PW-Nierenhof
PW-Cokes-01w
Overzicht-Nierenhof-
PW-Rush-01w

LKSVdD Architecten

De lange tafel in de ontvangstruimte van LKSVdD Architecten wordt verlicht door een formatie van zes fabriekslampen die worden aangestuurd door een schakelpaneel. Dit schakelpaneel wordt verlicht door 2 lampen Bleekerij, zoals dat vroegere ook in de fabrieken gebeurde. Dit paneel is vervaardigd met fraaie historische onderdelen, afkomstig uit textielfabrieken die vroeger in Enschede hebben gestaan. Bijzonder industrieel erfgoed heeft zo een nieuw leven gekregen bij deze onderneming in het Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan 114D in Enschede.

Project-2

Bleekerij

Deze lampen zijn afkomstig van de Boekelosche Stoom Bleekerij. Ze werden gebruikt om controlepanelen op de zijkant van machines te verlichten. Dit bijzondere model fabriekslamp werd vroeger ‘schuindiepstraalarmatuur’ genoemd

Woongemeenschap De Wonne

De kapel van woongemeenschap De Wonne, Noorderhagen 25 in Enschede, wordt verlicht door drie bijzondere lampen van het model ‘Carcoke Tertre’. 

Onze Klanten

Scroll naar boven